800 GODINA AUTOKEFALNOSTI SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

okt 11. 2019.

 

Srpska pravoslavna crkva ove godine obeležava najveći događaj u svojoj istoriji – 800 godina autokefalnosti, kojom je srpski narod dobio čvrste temelje za nacionalno i duhovno ujedinjenje i napredak u svim oblastima života. Autokefalnost je veličanstveno svedočanstva o istorijskom biću i opstanku srpskog naroda, očuvanju njegove duhovnosti, vere, jezika, kulture i države. Sveti Sava (Rastko Nemanjić) je prvi arhiepiskop srpskog imena i jezika, samostalnost naše crkve izdejstvovao je 1219. godine u Nikeji, kada je od patrijarha Manojla I Carigradskog rukopoložen za arhiepiskopa svih srpskih zemalja. Sveti Sava je dao neizmeran doprinos u uređenju naše crkve i njenog božanskog dejstva na veru i duhovnost našeg naroda.

 

 

Centralna proslava ove impozantne godišnjice organizovana je sa bogatim duhovno-kulturnim programom od 06. do 09. oktobra u manastiru Žiči, Pećkoj patrijaršiji, Dečanima, Sava centru i Muzeju Srpske pravoslavne crkve. Povodom jubileja, Ordenom Svetog Save prvog stepena odlikovani su patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, a Ordenom Svetog Simeona Mirotočivog srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik.

Nizom svečanih manifestacija jubilej je proslavljen širom planete, od Slovenije gde je svečano obeležavanje započeto (Maribor), zatim Hrvatske, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore do Zapadne Evrope, Amerike, Australije i Novog Zelanda, svuda gde živi srpski narod.

 

Lasta je godinama prevozom učestvovala u mnogim značajnim događajima Srpske pravoslavne crkve i bila domaćin njenim visokim dostojanstvenicima na obeležavanju svoje slave, Svetog Nikole Letnjeg.

 

Foto: Predsedništvo Srbije-Dimitrije Goll
Foto: Predsedništvo Srbije-Dimitrije Goll

 

Svečanost u manastiru Žiči

 

Centralna manifestacija započela je 06. oktobra u manastiru Žiči, sedištu prve arhiepiskopije i prvog arhiepiskopa Svetog Save i mestu gde su se venčali svi srpski kraljevi osim cara Dušana. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegova Svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski gospodin Irinej, uz sasluženje svih arhijereja i pojanje žičkih monahinja. Liturgiji su prisustvovali predstavnici Vlade Republike Srbije i više hiljada vernika iz cele Srbije. Patrijarh Irinej je u poslanici istakao grandiozno delo Svetog Save rečima: „Pod okriljem autokefalne crkve, arhiopiskop Sava, sa sedištem u manastiru Žiča uspeo je da pokrene sve stvaralačke snage naroda, da oduševi, da ponese, da upali oganj vere i unese Jevanđelje Hristovo u svaku dušu, u sve odnose, u vasceli narodni život. U tome je tajna duhovnog, materijalnog i političkog uspona Srbije u srednjem veku. U tome je tajna zlatnih vekova srpske srednjevekovne države.“

 

O istorijskoj ulozi Srpske pravoslavne crkve u životu srpskog naroda patrijarh Irinej je rekao: „Duhovna snaga crkve čvrsto i nepromenljivo usmerava sve velike događaje u istoriji srpskog naroda, odnosno bez nje istorija i opstanak srpskog naroda na tlu uvek nemirnog Balkana, raskrsnici mnogih i etičkih kretanja, duhovnih i kulturnih uticaja, raznih osvajačkih ambicija ne može se ni zamisliti.“ Čestitajući svima jubilej Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej je poželeo da svetim molitvama Svetog Save Gospod blagoslovi, ukrepi, nadahne, sačuva i spasi srpski narod i njegovu otadžbinu u svim vremenima i na svim prostorima na kojima se nalazi.

 

Foto: djakon Dragan S. Tanasijević
Foto: djakon Dragan S. Tanasijević

 

Svečanost u Pećkoj patrijaršiji

 

U drevnom istorijskom i duhovnom sedištu Srpske pravoslavne crkvePećkoj patrijaršiji 08. oktobra obeležen je jubilej uz svečanu liturgiju koju su služili mitropolit crnogorsko-primorski i egzarh Pećkog trona gospodin Amfilohije i episkop raško-prizrenski Teodosije. Liturgiji je prisustvovalo dvadesetak episkopa iz zemlje i inostranstva i vernici sa Kosova, iz centralne Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine. Mitropolit Amfilohije je u besedi o značaju jubileja rekao da je u Pećkoj patrijaršiji vekovima stolovao najveći broj srpskih arhiepiskopa i patrijarha, uz svete ćivote i mošti onih velikih sinova Svetog Save, koji su obeležili istoriju naše crkve i njenog naroda. On je naglasio da „sveta reč Božja nastavlja da se propoveda na svetom kosovsko-metohijskom prostoru gde se i propovedala neprekidno“. Prisutne je podsetio da su hrišćane i hrišćansku crkvu svuda progonili i da je svuda u svetu progone, a posebno na Kosovu i Metohiji i poručio: „Nije snaga u onima koliko ih ima na ovim prostorima, nego je snaga u onima koji su, neka ih je i malo, živi svedoci istine i koji svojim svedočanstvom prosvećuju i one koji žive zajedno sa njima.“ U Dečanima vladike su prisustvovale večernjoj službi, gde su se poklonile moštima Svetog kralja Stefana Dečanskog.

Svečana akademija u „Sava centru“

 

Istog dana u „Sava centru“  održana je svečana akademija, pod nazivom „Zavet Svetog Save“. Svečanosti su, pored poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Irineja, prisustvovali  predsednik Aleksandar Vučić, član predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, premijerka Ana Brnabić, predsednica Skupštine Maja Gojković. Prisustvovali su i predstavnici vlada i narodnih skupština Srbije i Republike Srpske, princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina, predstavnici diplomatskog kora, SANU, predstavnici tradicionalnih crkava i verskih zajednica, političkih stranaka, Univerziteta, društvenih i kulturnih ustanova.

 

Foto: djakon Dragan S. Tanasijević
Foto: djakon Dragan S. Tanasijević

 

Na početku svečanosti episkop Niški Arsenije pročitao je poslanicu patrijarha Irineja. Odlukom Svetog arhijerejskog sinoda odlikovani su najvišim priznanjem SPC-Ordenom Svetog Save prvog stepena patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, a Ordenom Svetog Simeona Mirotočivog srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik. Patrijarhu Irineju orden je uručen „za dugogodišnji predani rad, mudrost i odgovornost pokazanu na tronu predstojatelja SPC“, kako je istakao mitropolit Dabrobosanski Hrizostom. Predsedniku Srbije orden je dodeljen, kako je rečeno, za delatnu ljubav prema majci crkvi, zalaganje za jedinstvo srpskog naroda i neumornu borbu za celovitost Srbije, posebno za očuvanje Kosova i Metohije u njenim granicama. Patrijarh Irinije naglasio je da je predsednik Vučić učinio velika dela za čitavu Srbiju i njenu budućnost i zamolio ga da nastavi istom snagom, silom i argumentima. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ga Orden Svetog Save obavezuje da radi još više i da se još snažnije bori za Srbiju i njeno jedinstvo. „Da se borim za Kosovo i Metohiju, ali i podršku našem narodu zapadno od Drine i Dunava, ali i u Crnoj Gori i svuda gde živi.” Visoko priznanje bilo je iznaneđenje za predsednika Vučića: „Nisam mu se nadao, nisam ga tražio, nisam ga očekivao. Zato je i prva reakcija na vest koja me je iznenadila bila da ćutim, svestan i veličine samog čina i neočekivane časti i sopstvene, kako bi se to reklo privremenosti stanja koje sam sam izabrao, svesno kada sam odlučio da o svemu, i najdubljim ranam i našim problemima govorim istinu…Nisam se dvoumio da li je lična prolaznost cena koju treba platiti. Ja želim, dragi oci, hoću to da Srbija bude večna“, rekao je Vučić.

 

 

 Odlikovanje Dodiku, patrijarh Irinej je obrazložio rečima da Dodik „diše srpskim duhom i živi srpskim idealima“. Nakon toga, u pesmi, slici i drami dočarani su važni događaji vezani za dobijanje autokefalnosti i za život Svetog Save.

 

Izložba „Osam vekova umetnosti pod okriljem Srpske pravoslavne crkve“

 

U Muzeju SPC  09. oktobra otvorena je izložba „Osam vekova umetnosti pod okriljem Srpske pravoslavne crkve“ koja će trajati do 09. decembra. Posetiocima je predstavljeno oko 300 izuzetno vrednih predmeta iz bogatih riznica naših manastira i crkava. Prvi put izloženo je 135 rukopisnih i dvadesetak štampanih knjiga zajedno sa umetničkom opremom, od kojih posebnu vrednost imaju stari rukopisi na pergamnetu iz Pećke patrijaršije i Visokih Dečana, kao i prve štampane knjige-Oktoih petoglasnik i Beogradsko četvorojevanđelje. Slikarski radovi predstavljeni su jedinstvenom galerijom ikona iz riznice Velikih Dečana, Pećke patrijaršije i crkava i ikonama najboljeg slikara iz druge polovine 16. veka, zografa Longina. U programu su remek dela kao što je „Pohvala knezu Lazaru“ monahinje Jefimije, epitrahilj Svetog Save iz manastira Krke i odora kneza Lazara, a posetioci mogu videti i portrete srpskih patrijarha. Na izložbi je predstavljeno bogatstvo crkvenog nasleđa koje svedoči o duhovnom saglasju i jedinstvu Srba.

 

Za osam vekova Srpska pravoslavna crkva dala je značajan doprinos svetskoj hrišćanskoj, duhovnoj i kulturnoj baštini neizmernim duhovnim bogatstvom, bogatstvom predanja, živih manastira i bogomolja, znamenitošću Hilandara i svetitelja…

 

Proslava jubileja naše Svetosavske crkve bila je veličanstven događaj u životu srpskog naroda, svedok stare srpske slavne tradicije. Bila je impozantna po obimu, lepoti, utemeljenoj u osmovekovne samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.

 

Lasta prevoznik Srpske pravoslavne crkve

 

Lasta je godinama učestvovala u mnogim značajnim događajima iz života naše crkve. Na ustoličenje 45. poglavara Srpske pravoslavne crkve, patrijarha Irineja u Pećku patrijaršiju vozila je 03. oktobra 2010. godine arhiepiskope i monaštvo, sveštenstvo, delegacije sestrinskih crkava, predstavnike drugih konfesija, diplomatski kor i vernike.

 

 

Sa 44 autobusa bila je zvanični prevoznik  centralne proslave „17 vekova Milanskog edikta“, 06. oktobra 2013. godine u Nišu, gde je služena Sveta liturgija kojoj su prisustvovali predstavnici svih pravoslavnih crkva iz celog sveta,  zatim predstavnici drugih hrišćanskih crkava i drugih konfesija, vernici, novinari i razna udruženja. Visoke dostojanstvenike Srpske pravoslavne crkve Lasta je vozila na sahranu zemnih ostataka jugoslovenskog kralja Petra Drugog, kraljice Marije, kraljice Aleksandre i kraljevića Andreja, koji su sahranjeni 26. maja 2013. godine u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu.

 

Takođe, crkvene dostojanstvenike vozila je na osveštavanje manastirskih konaka crkve Svete Trojica u Pljevljima i manastira Mileševa, kao i hodočasničke ture po pravoslavnim zemljama: Crnoj Gori, Rusiji…

 

                                                                                     Marketing služba SP Lasta