Konačno rešen problem lokacije za polaske turističkih autobusa iz Beograda

apr 25. 2018.

 

PRVI   ZVANIČNI  TURISTIČKI  TERMINAL  SA LASTINOG  PARKINGA

 

 

Privode se kraju završni građevinski radovi na realizaciji izgradnje terminala za polaske turističkih autobusa iz Beograda, koji će se nalaziti  na adresi Autoput Beograd- Niš br.4  (Lastin parking u Autocentru).  Otvaranjem prvog zvaničnog terminala, konačno će biti rešen decenijski problem beogradskih turističkih agencija oko lokacije sa kojeg mogu da polaze turistički autobusi ka evropskim metropolama, grčkim i drugim  letovalištima.  Uskoro počinje sa radom turistički terminal  probnim  polascima  planiranim  za 27.april, a zvanično će turistički autobusi sa novog terminala krenuti 7.maja.

 

 

 

 

Krajem marta SP LASTA je formirala radnu grupu i počela sa radovima za realizaciji tehničkih uslova za rad terminala na svom parkingu za autobuse u Autocentru. Na osnovu saglasnosti gradskog Sekretarijata za saobraćaj  LASTA je u saradnju sa JUTOM  (Nacionalna asocijacija turističkih agencija), krenula u  realizaciju projekta izgradnje prvog zvaničnog turističkog terminala.

 

 

 

 

 

 

Turistički terminal radiće 24 časa, a prema predviđanju najfrekventniji interval polazaka će biti između 18-21 čas. Sa ovog terminala moći će u isto vreme da krene i po 20 autobusa sa po 87 putnika. Komunalna policija Grada Beograda, kontrolisaće sve turističke polaske autobusa, koji će morati da se realizuju samo sa ovog terminala.Turisti će do ovog terminala imati dve gradske linije: 70 i 38, a postoji planovi i za organizaciju šatl linija sa dve gradske lokacije.

Turistički terminus raspolaže sa 15 polaznih perona za autobuse, 5 pripremnih perona, kao i 3 rezervna perona i putničkim koridorom, koji je razdvojen od trase kretanja autobusa zaštitnom ogradom. Takođe, postoje zasebni ulazi za autobuse i putnike, a tehničku dokumentaciju za tehničko regulisanje saobraćaja i obeležavanje tokova saobraćaja obavio je JKP ”Beograd put.”  Osim primarnog tehničkog prostora za saobraćajnice, terminus sadrži i prateće objekte za osoblje koje će kontrolisati ulazak autobusa i ceo tok odvijanja turističkih polazaka, kao i objekte sa sadžajima namenjenim putnicima. Terminus će raspolagati  i sa reklamnim prostorom za oglašavanje.

 

 

 

 

Planom je bilo predviđeno da  radovi na terminusu budu završeni do 01.maja, a da prvi polasci sa novog terminala krenu 15.maja. Međutim  radna grupa predvođena Lastinim poslovodstvom uspela je da  radove završi pre roka, pa će probni polasci krenuti već 27.aprila, a  zvaničan početak rada terminala krenuće pre predviđenog datuma, tj. 7-og maja.Pojačan intezitet turističkog saobraćaja  očekuje se od 01.juna, kada kreću prve organizovane ture ka letnjim destinacijama.

Radi podizanja nivoa bezbednosti za sve učesnike u saobraćaju ( motorna vozila i pešake koji se kreću sa parkinga do terminala), narednih dana  Sekretarijat za saobraćaj će u saradnji sa “Beograd put”-om  će na osnovu  urađene Tehničke dokumentacije za tehničko regulisanje saobraćaja u ul. Milošev kladenac u zoni turističkog terminala postaviti saobraćajnu signalizaciju.

 

Za naredni period Lasta planira da dalje unapređuje ovaj turistički terminal sa uvođenjem novih sadržaja.