LASTA POKLONILA PROGRAM PROTIV GOJAZNOSTI OŠ „JELENA CETKOVIĆ“

feb 13. 2013.

 

Beograd, 12. februar 2013. godine – Saobraćajno preduzeće „Lasta“ poklonilo je osnovnoj školi „Jelena Ćetković“ na Zvezdari program „Having Fun Getting Fit“, koji se sprovodi u cilju prevencije gojaznosti i agresivnosti kod dece. Deca, roditelji, predstavnici škole i „Laste“ učestvovali su na demonstraciji ovog programa.
 

„Poslednje dve decenije povećana je porast gojazne dece u obdaništima i osnovnim školama. SP „Lasta“ želi da kroz primenu ovog programa edukuje decu kako bi počela da se na pravi način hrane, aktiviraju i pravilno iskoriste svoju energiju. Uvek ćemo podržati ovakve projekte koji podstiču zdraviji način života, edukaciju i fizičku rekreaciju “, rekla je Ana Petrović, PR menadžer SP „Lasta“.
 

Program za prevenciju gojaznosti i agresivnosti kod dece pokrenut je u cilju sprečavanja daljeg rasta gojaznosti kod dece uzrasta od pet do jedanaest godina. Kao najveći uzročnici porasta gojaznosti jeste porast telesne težine i način života koji deca vode. Program ima za cilj da kroz igru aktivira decu u obdaništima, osnovnim školama, igraonicama i parkovima. Program je akreditovan i priznat od strane Američkog udruženja fizioterapeuta, i zaspupljen je u svim obdaništima i školama u SAD-u, kao i u Evropskoj uniji.
 

„Moj tim i ja želimo da edukujemo ljude da zdravije žive, jer su poslednja istraživanja poražavajuća. Preko 17 odsto dece u Srbiji je gojazno, a kod čak 80 odsto dijagnostikovani su neki od deformiteta poput, ravnih stopala, krive kičme i slično“ izjavio je prilikom demonstracije Saša Plećević, poznatiji kao Dr Feelgood, promoter programa.
 

U našoj zemlji program distribuira firma „Aleksandar MN“, a uz njegovu primenu deca su zdravija, otpornija, imunija na razne vrste virusa i bolesti, brže reaguju i mnogo manje su agresivna. Svaki čas sastoji se od tri vrste vežbi koje se sprovode kroz zagrevanje, glavni program i opuštanje. U Srbiji program „Having Fun Getting Fit“ akreditovan je od strane Ministarstva zdravlja, od Zavoda za unapređenje, obrazovanje i vaspitanje, a podržan je i od Sekretarijata za dečju zaštitu, kao i Zavoda za rekreaciju i fitnes.