NAJUDALJENIJA LETNJA LASTINA VANLINIJSKA VOŽNJA

sep 12. 2019.

Jedna od najatraktivnijih, ali i najudaljenija Lastina vanlinijska vožnja ovog leta bila  je, višednevna turneja Kulturno umetničkog društva „Ljubomir Ivanović Gedža“ po Portugaliji. Varošica Argončile bila je domaćin 41. Međunarodnog folklornog festivala “Dancas do Mundo”, na kom je Srbiju predstavljao folklorni ansambl iz Kovačevca kod Mladenovca. Putovanje je organizovano od 12 do 31.jula, sa 7 350 ukupno pređenih kilometara. Udaljenost  krajnjeg odredišta na severu Portugalije, od početne tačke ovog putovanja, Kovačevca  je 3 050 km, a ruta je vodila kroz 7 država. Za ovako dugo putovanje odabrali su Lastu kao pouzdanog prevoznika, koja im je svakodnevno na usluzi u gradskom saobraćaju. Kovačevčani su na najlepši način  predstavili i dočarali deo tradicije i kulture svoga kraja, Šumadije i Srbije uopšte, portugalskoj publici. Na ovoj smotri folklora učestvovalo je osam društava iz Perua, Meksika, Bolivije, Republike Burjatije (Autonomna Republika Ruske federacije), Senegala, Srbije, Hrvatske i domaćina Portugala.

Na medjunarodnom festivalu “Dancas do Mundo” učestvovalo je osam društava iz Perua, Meksika, Bolivije, Republike Burjatije (Autonomna Republika Ruske federacije), Senegala, Srbije, Hrvatske i domaćina Portugala.

 

 

 

 

Tridesetak članova KUDA “ Ljubomir Ivanović Gedža” nakon tri dana puta i osmočasovnog, odnosno jedanestočasovnog zadržavanja i odmora na plažama u Nici (Francuska) i San Sebastijanu (Španija) i predjenih više od tri hiljade kilometara, prvog dana portugalske turneje prisustvovali su prijemu kod gradonačelnika Santa Marija da Feira. Nakon svečanog otvaranja i defilea društava, srpski folkloraši imali su i prvi nastup pred portugalskom publikom.

 

 

 

Svečani defile srpskih folkloraša

 

 

 

Organizator i domaćin turneje Kulturni centar „Casa de Gaia” tokom turneje ponudio je bogat i sadžajan program, tako da su članovi KUD-a „Ljubomir Ivanović Gedža” pored nastupa  i raznih radionica sprovedenih tokom festivala, bili u mogućnosti da upoznaju Porto, Lisabon i Bragu, u kojoj su nastupili dva puta pred više hiljada gledalaca. Predjeno je blizu hiljadu kilometara u Portugaliji, tako da su “gedžovani” sa svojim koreografijama upoznali meštane Santo Trisa, Almade, Raimonda (okrug Pakoš Fereire), Mondim di Basta i naravno Argončilea.

Argončile sa oko 10 hiljada stanovnika pripada gradu Santa Maria da Feira. Taj grad je poznat po srednjovekovnom zamku Feira, koji je jedno vreme bio rezidencija prvog kralja Portugala Alfonsa Henrikmesa.

 

Festival koji je u organizaciji CIOFFA (Svetske medjunarodne organizacije folklora), nije takmičarskog karaktera i koji ima za cilj, predstavljanje narodne kulture i stvaralaštva, završen je impresivnom ceremonijom zatvaranja i vatrometom pred više od dve hiljade gledalaca.

Prilikom povratka u Srbiju, mladi folkloraši iz kovačevačkog kulturno umetničkog društva zadržali su se u Barseloni, gde su obišli znamenitosti ovog grada. Najlepši utisak na njih iz Portugalije ostavio je grad Braga, jedan od najlepših evropskih gradova, a iz Španije San Sebastijan i Barselona.

 

Jedan od  Lastinih vozača na ovoj turneji, Milovan Jokić bio je na usluzi svojim putnicima i u “ulozi” turističkog vodiča, prilikom obilaska Barselone. Njegovom posvećenošću, trudom i informisanošću putnici su bili  impresionirani, što je u značajnoj meri doprinelo da im ova turneja ostane u trajnom sećanju. Na prvoj liniji profesionalne vožnje uz Jokića bio je i njegov kolega Ilija Marjanović.

Zahvaljujemo se na ustupljenim fotomaterijalima i važnim podacima sa turneje g. Draganu Milenkoviću i g. Draganu Nikoliću, uz čiju saradnju je nastala ova reportaža.

                            Marketing služba, Branka Pejović