OBELEŽENA LASTINA SLAVA

maj 22. 2020.

 

SP Lasta danas je obeležila krsnu slavu preduzeća Svetog Nikolaja – Mirlikijskog  čudotvorca, u narodu poznatog kao letnji Sveti Nikola. Zbog pandemije Kovid 19 koja je zahvatila ceo svet, slava je obeležena skromno.

 

U  Kabinetu Lastinog poslovodstva uz prisustvo članova Lastinog Nadzornog i Izvršnog odbora, rukovodioca sektora, predstavnika Samostalnog i Nezavisnog  sindikata, kao  i zaposlenih, sveštenik pravoslavne crkve „Svete velikomučenice Nedelje“ otac Slobodan prerezao je slavski kolač, osveštao slavsko žito, blagoslovio slavsku trpezu i sve prisutne.

 

Domaćin ovogodišnje slave bio je Vladan Sekulić generalni direktor SP Lasta, koji je svim zaposlenima u Lasti poželeo srećnu slavu, dobro zdravlje i uspešne poslovne rezultate.

 

 

Svetog Nikolu smatraju zaštitnikom  putnika, moreplovaca, ribara i splavara. Pravoslavni vernici Svetog Nikolu smatraju i borcem za Hristovu veru, pobednikom zla za ceo svet, a njegovo ime znači narodni pobednik.

 

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju danas praznik posvećen prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja – Mirlikijskog čudotvorca. Današnji praznik spomen je na događaj kada su mošti Svetog Nikole prenete iz Mire (Mala Azija) u Bari (Italija), gde se i danas čuvaju.

 

 

Svetom Nikoli posvećeno je više od 600 crkava pod  jurisdikcijom Srpske pravoslavne crkve.

 

Krsna slava stavljena je 2014. godine u registar nematerijalnog kulturnog nasleđa UNESKO-a, na listu i priznata kao kulturno nasleđe srpskog naroda, kao nacionalno obeležje, nešto po čemu su Srbi prepoznatljivi i jedinstveni u svetu.

 

 

Svim vernicima i putnicima koji slave ovaj dan, Lasta čestita slavu sa željom da Sveti Nikola svima podari dobro zdravlje i mir.