OD DANAS POČEO SA RADOM MEĐUGRADSKI SAOBRAĆAJ

maj 4. 2020.

 

POTPREDSEDNICA VLADE REPUBLIKE SRBIJE, ZORANA MIHAJLOVIĆ
POSETILA LASTU

 

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović danas je posetila Lastu, povodom ponovnog uspostavljanja  putničkog redovnog linijskog saobraćaja. U prisustvu Lastinog menadžmenta, članova Nadzornog odbora, predstavnika sindikata, zaposlenih i velikog broja medija ministarka Mihajlović je izjavila da se od danas postepeno uvodi međugradski prevoz na teritoriji Republike Srbije.

 

 

Tom prilikom precizirala je kako će se sprovoditi mere zaštite putnika u prevozu: “Od danas ponovo počinje da funkcioniše kako autobuski tako i železnički saobraćaj. Građane Srbije prevoziće 3500 autobusa i 73 voza. Korak po korak vraćamo se u normalno stanje, uz sve potrebne mere bezbednosti koje će morati da se sprovode u vremenu ispred nas. To znači: nema ulaska u autobus bez zaštitnih maski i rukavica, sva su mesta obeležena gde može da se sedi i na koja vrata da se ulazi, odnosno na koja da se izlazi. Biće tu prisutni i ljudi koji će pomagati našim građanima u sprovođenju mera zaštite u javnom prevozu.

 

 

Drumski saobraćaj je zaista pretrpeo ogromne gubitke. Mi ćemo do kraja godine to meriti sa gotovo pola milijarde evra gubitka u putničkom saobraćaju, jer to nije samo gradski i međugradski , već i međunarodni saobraćaj.

 

 

Danas sam izabrala da dođem u Lastu zbog toga što želim da se zahvalim pre svega vozačima i svim ljudima koji su zaposlenu u Lasti, zato što su svo vreme ove epidemije radili. Prevozili su medicinsko i nemedicinsko osoblje, bolesnike koji su išli na dijalizu  i naše građane koji su iz inostranstva sletali na aerodrome i dovozili su ih njihovim kućama. Pomogli su dakle, da radnici rade i u vreme epidemije. To je jedan od razloga zašto želim da im se zahvalim, kao i svim drugim građanima  koji su u ovoj epidemiji radili, bez obzira koliko je postojao strah za svoje zdravlje i zdravlje svoje porodice.”

 

 

Ministarka Mihajlović je naglasila da danas neće početi u punom kapacitetu da funkcioniše putnički saobraćaj iz dva razloga, jedan je naravno potražnja za prevozom, a drugi je policijski čas. Izrazila je nadu da će u narednih desetak dana, kada bude ukinuto vanredno stanje, samim tim doći do potpune normalizacije putničkog saobraćaja.

 

 

Generalni direktor Laste, Vladan Sekulić zahvalio je ministarki Mihajlović što je odvojila vreme za posetu Lasti u danu kada ponovo počinju sa radom međugradske linije:

 

 “Lastine 73 godine duge tradicije karakteriše dobra saradnja sa državnim organima, sve u cilju zadovoljstva građana, odnosno putnika u Srbiji. Iza nas su gotovo dva meseca vanrednog stanja u kojem smo uspeli da održimo određen nivo saobraćaja. Ponosni smo što smo vozili zdravstvene radnike i građane Republike Srbije koji su iz celog sveta  Air Serbiom stizali na srpske aerodrome, a dalje Lastom do svojih domova. Donošenjem Odluke Vlade Republike Srbije o ublažavanju mera, danas je počeo međugradski saobraćaj i sa BAS-ove stanice danas su saobraćali samo Lastini autobusi. Lasta je sa svojim voznim parkom od 650 vozila apsolutno spremno dočekala ponovno uspostavljanje autobuskog saobraćaja. Što se tiče međunarodnog saobraćaja, on ne zavisi od nas, već od odluka evropskih zemalja o otvaranju granica. Mi ćemo i tada biti spremni da prevozimo sve naše putnike do željenih destinacija u Evropi. Kao odgovorna kompanija, uspeli smo da u vreme vanrednog stanja i epidemije sačuvamo zdravlje naših zaposlenih, a vodili smo računa i o našim putnicima. Od danas, kupovinom karata u Lastinim poslovnicama u Savskoj i Beogradskoj ulici, putnici će dobiti maske. Na taj način želimo da im pružimo zaštitu i podržimo mere Vlade Republike Srbije.”