OTVOREN SAJAM ZA TREĆE DOBA

feb 28. 2018.

Danas je otvoren najveći sajam za penzionere u regionu, poznatiji kao Sajam za treće doba. Više od 50 izlagača, kompanija različitih profila izložilo je svoje proizvode i ponudilo razne pogodnosti i popuste. Lasta nije učestvovala na ovom Sajmu, ali se nedavno priključila programu Senior kartice. Ovogodišnji slogan Sajma je „Tamo gde vaša senior kartica vredi više“. Pokrovitelj ove pete po redu manifestacije bio je grad Beograd, koji je za svoje penzionere u novembru uveo personalizovane senior kartice.

 

 

Prvog dana Sajma, klubovi penzionera iz cele Srbije organizovali su za svoje članove dolazak u Beograd. To je bila i prilika da se čuju utisci penzionera o projektu senior kartica.

Jevrem Gačić, penzioner iz Obrenovca: „Zadovoljan sam što nam je država omogućila da sa ovim karticama možemo ostvariti popust kako u prodajnim objektima tako i u sferi kulture, rekreacije i drugih oblasti. Svi penzioneri koje poznajem imaju izuzetno pozitivan stav prema ovom projektu i većina ih je dobila kartice, a već ih i koriste. Čuo sam i da je Lasta jedna od kompanija koja se priključila ovom programu. Korisnik sam Lastinog prevoza i zadovoljan sam njenom uslugom. Želeo bih da ova akcija traje i u narednim godinama.

 

 

Anđa Milosavljević  došla je na Sajam sa svojim Klubom penzionera iz Šapca, ima pozitivno mišljenje o senior kartici, ali upućuje i apel nadležnima da ovaj projekat prošire na celu Srbiju, a ne samo na beogradske opštine.

 

 

„Moji prijatelji iz Beograda koji imaju kartice, kao i familija iz Sopota i Mladenovca jako su zadovljni što su dobili mogućnost da ostvare popuste ne samo u trgovinama nego i u drugim sferama društvenog života. To je sigurno dobar potez, nadamo se da će obuhvatiti i druge penzionere u celoj Srbiji.“

 

Milan Dragić, penzioner iz Beograda nije krio zadovoljstvo što ima mogućnost da u velikim marketima dobije popust koji nije zanemarljiv za penzionerski budžet. Kako kaže, priželjkuje da se što više trgovinskih kuća i kompanija pridruži ovoj akciji, jer od 800 prodajnih mesta koja su uključena u projekat senior kartica, u Žarkovu gde on živi, ima samo jedno takvo prodajno mesto.

 

 

Mara Avramović, njegova supruga takođe je korisnik senior kartice, ističe njene dobre strane, ali iz solidarnosti prema kolegama smatra da treba omogućiti svim penzionerima u Srbiji da ih imaju.

 

 

 

Sonja Lapetanov, baletska umetnica u penziji: „Moja senior kartica je u procesu izrade i tek treba da je dobijem. Moj komentar je, da je ovo zaista dobar potez, jer po onom spisku koji sam dobila, imam  uvid i koje mogućnosti korišćenja ona pruža. To su recimo bazen na Tašmajdanu, gimnastika na DIF-u, ali i određeni benefiti u prodavnicama. Međutim, veliki prodajni i tržni centri su udaljeni od centra grada, pa ne mogu baš sve da koristim, jer mi nije dostupno. Živim na Savskom vencu i čekam da ova akcija poprimi šire razmere, pa da i moja radnja, koja je u Tiršovoj uđe u taj program. Tako bi penzioneri  iz moje mesne zajednice Zapadni Vračar i ja mogli da ostvarimo popuste. Videla sam da su neka pozorišta i kulturne institucije partneri ovog programa, što je zaista divna vest. Smatram da je veoma važno da se sve kulturne ustanove uključe i da postanu deo ovog sistema. Verujte, mi penzioneri smo to zaslužili. Oni su  izgradili ovu zemlju i oni su temelj ovog društva. Penzioneri su jako bitan deo populacije Srbije. Danas na  Sajmu ima dosta ljudi iako je kijamet i hladno napolju.

 

 

Došli su da vide svoje kolege, da se zabave, da razmene neka iskustva, da izmere pritisak. Svaka akcija države koja je usmerena ka penzionerima je dobrodošla. Penzioneri su često usamljeni, iako imaju porodice i decu koja ili rade ili su negde otišla. Zato im treba što više ovakvih sadržaja gde će se susretati, okupljati i družiti. Apelujem na pozorišta, bibilioteke i druge kulturne institucije da se priključe akciji i da na taj način doprinesu da penzioneri kvalitetnije žive. Važno je da penzioneri  imaju kvalitetan kulurno-zabavni, ali i kvalitetan društveni život uopšte. To će ih izvaditi iz depresije. To će im biti duhovna hrana. Uz to što imam pozitivan stav prema ovim benefitima koje ostvarujemo putem kartice, želela bih da tih akcija uvek bude, a ne samo pred izbore. Takođe, želela bih da se kulturni sadržaji organizuju i na otvorenom prostoru, pa i u parkovima. Zašto da ne? To se radi u svetu.

 

 

Ponekad koristim Lastin prevoz do Barajeva.Smatram da treba da postoji direktna linija od Beograda do krajnjeg naselja u Barajevu, jer sa presedanjem se puno gubi vremena, zbog velikih gužvi u lokalu. Tu liniju treba pojačati sa više polazaka.“

 

 

Sajam ima edukativni i zabavni deo i traje dva dana.