OTVORENA NOVA SEZONA TURISTIČKOG RAZGLEDANJA DVORSKOG KOMPLEKSA NA DEDINJU

apr 19. 2018.

Kancelarija Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra II  u saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda i SP Lastom i ove godine organizuju turističke posete Dvorskog kompleksa na Dedinju.

 

Nova turistička sezona razgledanja dvorskog kompleksa na Dedinju počela je danas. Prva tura organizovana je za predstavmike medija, a od 22. aprila otvorena je za sve zainteresovane posetioce i organizovane grupe.  Turistička organizacija Beograda( TOB),  u saradnji sa SP Lasta, organizovaće posete i prevoz za sve građane i turiste do ovog kompleksa svake srede, subote i nedelje uz pratnju stručnih vodiča.

Polasci su sa turističkog stajališta na Trgu Nikole Pašića, u sledećim terminima: sredom  od 9:30 ( tura na engleskom), subotom od 9: 30 na engleskom i 12: 30 časova na srpskom jeziku, nedeljom od 9:30 i 12:30 časova na srpskom  jeziku. Cena ulaznice je 650 dinara, a broj ljudi u grupi je ograničen na 50.

 

Obilazak kompleksa traje oko sat i po vremena, tokom kojeg posetioci imaju priliku da razgledaju dvorski park, Kraljevski dvor, Beli dvor  i dvorsku ckvu Svetog Andreja Prvozvanog.

Ovogodišnju sezonu  otvorili su Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević, i poželeli dobrodošlicu novinarima, fotoreporterima i kamermanima.

“Zadovoljstvo  mi je što imamo priliku da otvorimo još jednu turističku sezonu i što će naši građani, kao i svi turisti, i ove godine uživati u obilascima dvorova. Istorija i uspomene dvorskog kompleksa su nepresušne i veoma je važno da ih prenesemo na mlade naraštaje i edukujemo ih. Veoma je važno da se naši građani informišu  o umetničkim delima koja se ovde nalaze, a turističke ture su odlična prilika da ih vide uživo i nauče nešto novo”- istakao je Prestolonaslednik Aleksandar prilikom današnje posete dvorskom kompleksu.

 

“Razgledanje Dvorskog kompleksa je jedan od najposećenijih turističkih programa koji se realizuje već 14 godina. Usled velikog interesovanja naših sugrađana kao i gostiju iz zemlje i inostranstva, ove godine smo odlučuili da uz obilaske vikendom uvedemo dodatne termine”- rekao je g. Miodrag Popović, v.d. direktora Turističke organizacije Beograda.

Dvorski kompleks dinastije Karađorđević prostire se na 134 hektara, na najvišoj tački Dedinjskog brega, najprestižnijem delu Beograda. Okružuju ga uređeni vrtovi i parkovi koje je projektovao čuveni arhitekta Eduard Andre, zadužen za održavanje parkova istorijskog Versaja.