PEDESET GODINA PO LASTE MLADENOVAC

avg 7. 2020.

Pre pola veka  Mladenovčani su prvi put ušli u Lastine autobuse u svom gradu, da bi se prevezli do posla, škola, fakulteta ili do svojih prijatelja. Lasta im je postala sastavni deo života i najomiljeniji prevoznik. Tako je i danas kada ova Lastina poslovna organizacija obeležava 50.godina prevozničkog poslovanja. Zbog situacije sa aktuelnom  epidemijom virusa i pridržavanja preventivnih mera zaštite, ovaj značajan jubilej obeležen je simbolično. Marketing služba SP Lasta je danas na Lastinoj autobuskoj stanici u Mladenovcu podelila putnicima i osoblju zaštitne maske, hemijske olovke, a najmlađim putnicima balone. Lastine hostese su zainteresovanim putnicima prezentovale i turističke programe za izlete po Srbiji, koji su ovog leta veoma traženi.

Decenije su se nizale, donosile svoja iskušenja i izazove kojima je Lasta uspešno odolela i opstala na drumovima Šumadije kao prevoznik sa respektom.

Lasta-Mladenovac  je na putovanju  koje traje pola veka prošla kroz periode uspona, nedaća, lepih trenutaka, raznih društvenih potresa, ratova, sankcija, ali i velikih značajnih događaja čiji je bila nezaobilazan akter. Nekada pogon za prevoz putnika Komunalnog preduzeća  u Mladenovcu pod imenom „Soko“, ulazi u sastav Laste kao jedan od njenih OOUR-a u avgustu 1970. godine. Objekat Tehničkog održavanja niče 1973.godine, a nova Hala dnevne nege 1989.godine. Savremena automatska perionica za pranje autobusa i teretnih vozila otvorena je 2009.godine. U njenom sastavu je i Radna jedinica Lasta-Aranđelovac

Poslovna organizacija „Lasta Mladenovac“ na 8 prigradskih linija realizuje 263 polaska radnim danom, dok se na 60 lokalnih linija realizuje 345 polazaka radnim danom. Osim održavanja prigradskog i lokalnog saobraćaja, ona obavlja prevoz i na nekoliko međumesnih linija.

Lasta Mladenovac vrši i prevoz radnika REIK-Kolubare, kompanije Delhaize Srbija i Železnice Srbije ( po potrebi), kao i đake nekoliko mladenovačkih osnovnih škola po Ugovoru o posebnom linijskom prevozu.

Mladenovčani odlaze i vraćaju se u svoj grad s Lastama. Želimo im da tako nastave i narednih decenija uz obostrano zadovoljstvo.