PEDEST GODINA PO LASTA STARA PAZOVA

jan 29. 2021.

Pre pola veka krenuli su prvi Lastini autobusi  iz Stare Pazove, vozeći đake, studente, penzionere, zaposlene i druge građane  do Vojke, Krnješevaca, Šimanovaca, Beograda, Banovaca, Belegiša, Surduka…Prvih godina Lasta je svojom pouzdanom i komfornom uslugom  osvojila simpatije Pazovčana. Kao kompanija u ekspanziji na srpskom i međunarodnom tržištu, u Staroj Pazovi  gradila je savremene objekte i iz nje širila bogatu mrežu linija.  Generacije putnika u narednim decenijama sa zadovoljstvom su  putovale autobusima Laste iz Stare Pazove po Sremu, do Zlatibora, Tare, Kopaonika, Bratislave, Crnogorskog primorja, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, ostajući joj verne do danas.        

Poslovna organizacija Lasta Stara Pazova svoj veliki jubilej obeležava ovoga meseca radno, poslujući u skladu sa merama protiv širenja epidemije korona virusa i prilagođavajući svoju uslugu potrebama putnika. Uslugu pruža u prigradskom saobraćaju na 12 linija sa 146 polazaka dnevno, u međumesnom na 19 linija sa 184 polaska uz povremene redukcije, kao i u vanlinijskom i međunarodnom saobraćaju na linijama za Prag, Doboj i Pulu tokom letnjih meseci.

Osnovana je u januara 1971. godine integracijom tadašnjeg opštinskog autobuskog prevoznika Zvezda i Laste. Na putovanju dugom pola veka, imala je  uspone i padove, preživela je ratove i sankcije, učestvovala u mnogim značajnim događajima i humanitarnim akcijama. Izgradila je 1973. godine Autocentar sa savremenom halom tehničkog održavanja, opremom za servisiranje, parkingom i automatskom linijom za pranje vozila. U narednom periodu izgradila je Autobuska stanica koja je u tadašnjoj SFRJ bila jedna od najsavremenijih i najopremljenijih, sa poslovno-trgovinskim centrom, galerijama, buticima… Otvorila je turističku poslovnicu u kojoj se prodaju karte za međunarodni saobraćaj i sezonske morske linije i iznajmljuju  vozila. Obnavljala je vozni park, a krajem 2012. godine renovirala zgradu Autobuske stanice i Autocentar sa tehničkim održavanjem, servisom i magacinom.

PO Lasta Stara Pazova danas posluje u sklopu profitne organizacije Lasta Srem.  Njeni zaposleni svojim radom u značajnoj meri doprinose uspešnom poslovanju i ugledu koji Lasta ima u Srbiji, regionu i Evropi. Želimo da i u narednim decenijama Lasta Stara Pazova bude najbolji izbor za putnike sa teritorije Srema.