SEDAMDESET TRI GODINE LASTE NA SRPSKIM DRUMOVIMA

apr 1. 2020.

 

 Jubilej

 

Lasta danas obeležava sedamdeset tri godine rada i usluge prevoza putnika. Tim povodom Menadžment SP Lasta upućuje čestitku svim zaposlenima, sindikatima, penzionerima i putnicima SP Lasta sa željom da ih zdravlje dobro služi i da svi zajedno uspešno prebrodimo epidemiju korona virusa. Takođe, želimo da se uskoro svi vratimo svojim obavezama i radnim zadacima, i da se sa našim putnicima vidimo na novim putovanjima.

 

 

Lasta je osnovana 18. februara 1947. godine Rešenjem Vlade Narodne Republike Srbije i registrovana za prevoz robe u putničkom i teretnom saobraćaju na teritoriji Srbije. Ovim Rešenjem, Lasta je imala filijale u svim većim gradovima u Srbiji: Beogradu, Valjevu, Vranju, Kragujevcu, Kruševcu, Knjaževcu, Leskovcu, Negotinu, Nišu, Novom Pazaru, Petrovcu na Mlavi, Pirotu, Požarevcu, Požegi, Svetozarevu, Aleksincu, Titovom Užicu, Čačku i Šapcu. Sa radom je zvanično počela 01. aprila iste godine, prevozeći putnike na linijama za Kragujevac, Lazarevac, Šabac, Smederevo, Bijeljinu, Aranđlovac, Barajevo i Banju Koviljaču. U voznom parku imala je jednog „ševroleta“ i nekoliko kamiona, zaposlenih je bilo 80, Direkcija i Lastina stanica nalazile su se kod crkve Svetog Marka, a garaža u ulici 27. marta.

 

 

Od tada do dans, Lasta je u kontinuitetu širila svoje tržište, gradila nove autocentre, otvarala poslovnice u Srbiji i Zapadnoj Evropi, firme u regionu. Uvodila je nove tehnologije i novu opremu u poslovanju. Iz godine u godinu obarala je rekorde u broju prevezenih putnika, osvajala je nagrade, slavila jubileje, ali i učestvovala u humanitarnim akcijama. Jedna od najznačajnijih bila je tokom poplava 2014. godine, kada je Lasta dnevno angažovala 375 autobusa za prevoz građana sa najugroženijih područja.

 

 

Sa takvim vrednostima pozicionirala se na mesto najvećeg prevoznika u Jugoistočnoj Evropi i vodećeg brenda u Srbiji i regionu, kao i prevoznika visokog renomea u Evropi.

 

Lasta pruža uslugu prevoza u lokalnom, gradskom, prigradskom, međugradskom, međunarodnom, posebnom linijskom i vanlinijskom prevozu. Njeni autobusi godišnje pređu 65 miliona kilometara i prevezu 72 miliona putnika. Pored toga, u poslovanju Laste značajnog udela imaju i turistička usluga, usluga tehničkog pregleda vozila i usluga protektiranja.

 

 

Jubilarnu-73. godinu rada i postojanja Lasta je obeležila sa nabavkom 101 novog autobusa, zatim ulaskom sa 25 autobusa u gradski prevoz u Nišu, gde će u narednih sedam godina pružati uslugu. Potpisala je i vredne ugovore sa najuspešnijim kompanijama za posban linijski prevoz i imala uspešan nastup na Sajmu turizma u Beogradu.

 

 

Epidemija virusa korona i uvođenje vanrednog stanja u Srbiji uneli su ogromne promene u funkcionisanju naše kompanije. Lasta prvi put od svog osnivanja sada radi sa najminimalnijim kapacitetima voznih jedinica i radne snage. Privremeno su ukinute usluge međunarodnog i međugradskog prevoza, vanlinijski prevoz ne funkcioniše. Lokalni, gradski i prigradski prevoz reorganizacijom svedeni su na koridorske linije na kojima se obavlja prevoz zaposlenih čiji rad je od vitalnog značaja za funkcionisanje naše države u vanrednoj situaciji. To su prevashodno  zdravstveni radnici, pripadnici policije i Vojske Republike Srbije, radnici javno-komunalnih preduzeća i gradskih uprava koji imaju radne naloge. Lastini autobusi u posebnom linijskom prevozu takođe, prevoze radnike bez kojih život u ovim vanrednim okolnostima ne bi bio moguć, to su zaposleni u velikim trgovinskim lancima, na Kolubarinim ugljenokopima,TNT-u u Obrenovcu itd.

 

 

Lastin menadžment redovno prati vanrednu situaciju i obavlja konsultacije sa nadležnim srpskim institucijama za prevoz putnika. Onog trenutka kada nadležne institucije procene da su se stekli  normalni uslovi za funkcionisanje saobraćaja, Lasta će to spremno dočekati i uključiti se u sve vidove prevoza.