SP LASTA OBNAVLJA VOZNI PARK

dec 28. 2016.

 

DANAS PROMOCIJA PRVIH DESET SOR AUTOBUSA

 

Beograd, 28. decembar 2016. – Saobraćajno preduzeće Lasta obnovilo je svoj vozni park novim solo autobusima marke SOR, koji će biti anagažovani na prigradskim linijama. Danas je u prostorijama SP Lasta održana promocija prvih deset vozila, koji predstavljaju samo prvi deo isporuke od ukupno 100 autobusa, koji će biti isporučeni tokom 2017. i 2018. godine.

 

Nabavka novih vozila vrši se pod najpovoljnijim kreditnim uslovima iz sredstava Češke ČSOB Banke, a ukupna vrednost investicije je 14 miliona evra.

 

Nova vozila nabavljena su od kompanije SOR Libchavy, koja je jedna od najvećih proizvođača vozila u Češkoj. SP Lasta u svom voznom parku već poseduje 128 autobusa marke SOR i u dosadašnjoj eksploataciji oni su se pokazali kao idealan tip vozila za prigradski saobraćaj u Beogradu i Srbiji, zbog čega je i nastavljena dugogodišnja saradnja sa navedenom kompanijom.

 


 

Autobusi su klimatizovani i poseduju informativne sisteme odnosno displeje sa brojem i nazivom linije, kao i sistem za automatsko brojanje putnika, elektronski sistem kontrole kočenja EBS, isporučeni su u crvenoj boji i ispunjavaju sve kriterijume propisane tenderskom dokumentacijom za prigradski prevoz Grada Beograda. Nabavka novih solo vozila bitno utiče na dalje povećanje kvaliteta usluge javnog prevoza, odnosno na veću pouzdanost voznog parka SP Lasta, kao i na smanjenje prosečne starosti vozila. Posebno treba istaći pozitivne efekte u oblasti ekologije, s obzirom na to da će se uključivanjem novih solo vozila u saobraćaj smanjiti emisija štetnih izduvnih gasova.

 

Nabavka novih SOR autobusa je želja da Gradu Beogradu, kao najbitnijem partneru na ovom poslu, a pre svega našim putnicima, obezbedimo kvalitetniji i udobniji prevoz.

 

Generalni Direktor SP Lasta, Bojan Bojanić, napominje koliko je ova nabavka bitna za preduzeće:
 
„Tokom 2015. i 2016. godine SP Lasta je usvojila i primenjivala finansijski plan konsolidacije, čime su znatno usklađeni svi finansijski parametri kojima se teži oporavku/stabilizaciji SP Lasta.
 
Uz nesebičnu pomoć Vlade Republike Srbije i Ministarstva privrede SP Lasta je uspela da reši većinu problema koji su znatno opterećivali poslovanje kompanije.

 

Danas sa ponosom želimo da predstavimo našim korisnicima novu flotu vozila, koja će, sigurni smo, doprineti boljem, udobnijem i modernijem prevozu.“