TREĆI POLAZAK ZA LINC

okt 15. 2019.

 

Novine u međunarodnom saobraćaju

 

Liniji za Linc jedna je od najatraktivnijih linija SP Lasta u međunarodnom saobraćaju koja povezuje znamenite turističke, kulturne i industrijske centre: Ptuj i Maribor u Sloveniji, Grac, Vels i Linc u Austriji. Linija je otvorena sa dva polaska pre osam godina, kako za potrebe velikog broja naših građana koji žive u Sloveniji i Austriji, tako i za turiste koji putuju u aranžmanima za individualna i grupna putovanja Lastinom turističkom agencijom. U junu ove godine otvoren je treći polazak. Naši putnici sada imaju mogućnost da, pored postojećih polazaka iz Beograda za Linc sredom i nedeljom, koriste i novi polazak petkom u 21:00 čas. Polasci iz Linca su utorkom, petkom i nedeljom u 15:30 časova. Sve polaske održavaju Lasta i Arriva naizmenično. Cena karte za relaciju Beograd-Linc u jednom pravcu je 50 evra, a cena povratne karte 75 evra. Putnici imaju pravo na besplatan transfer na terotiriji cele Srbije, a za određene kategorije postoje i drugi benefiti.

 

 

Linija je dugo 800 kilometara, prva stanica je Ptuj, drugi grad po značaju u Podravskoj regiji i jedan od najstarijih slovenskih gradova na ovim prostorima, poznat kao saobraćajno čvorište i kao centar brojnih kulturnih znamenitosti, kao što su Mitraističko središte, rimski spomenici, Ptujska tvrđava. Na udaljenosti od 30 kilometara nalazi se Maribor, drugi po veličini grad u Sloveniji. U vreme bivše Jugoslavije bio je najrazvijeniji slovenački industrijski centar ka kome je gravitirao veliki broj ljudi iz svih drugih krajeva zemlje. Danas je turistički, industrijski i trgovački centar. Naredna stanica je Grac u Austriji, zemlji u kojoj živi oko 200.000 naših ljudi. Drugi je po veličini grad u Austriji, industrijski, turistički i kulturni centar južnog dela Austrije, u svetu je čuven po Univerzitetskom centru koji ima tradiciju od 500 godina. Istorijsko jezgro grada upisano je 1999. godine na Uneskovu listu svetske baštine, a 2003. godine Grac je proglašen za kulturnu prestonicu Evrope. Put dalje vodi ka Velsu, gradu poznatom po sajmovima i trgovinskoj delatnosti. Poslednja stanica na ovom putovanju je Linc, u koji se stiže posle dvanaest i po sati putovanja. To je visokoindustrijalizovani grad, sa razvijenom teškom industrijom, kao i hemijskom industrijom, značajan kao transportni, obrazovni i kulturni centar. U ovom gradu prvi put je uspostavljen tramvajski prevoz, a za kulturnu prestonicu Evrope proglašen je 2009. godine.

 

 

Linija za Linc je prva i jedina Lastina trileteralna linija, koja pored prevoza putnika između Srbije i pomenutih država, obezbeđuje i prevoz putnika između Slovenije i Austrije, tj. prevoz između trećih zemalja. Najveći broj putnika je za Maribor i Grac gde ima dosta naših studenata. Otvaranjem novog polaska za Linc, Lasta učvršćuje poziciju na slovenačkom tržištu, gde ima i liniju za Ljubljanu, kao i poziciju na tržištu Austrije, gde je kao prevoznik prepoznatljiva na liniji za Beč.

 

 

 

 

 

Marketing služba SP Lasta