U LASTI SVEČANO OBELEŽEN OSMI MART

mar 9. 2020.

Druženje na koktelu

Međunarodni praznik žena, Osmi mart danas je svečano obeležen u Lastinom Autocentru na Niškom putu. Svečanosti su prisustvovale pripadnice lepšeg pola SP Lasta.

Dobrodošlicu im je poželeo Vladan Sekulić, generalni direktor SP Lasta rečima: ““Poštovane koleginice, zadovoljstvo mi je da vas pozdravim u ime Laste i poželim lepo druženje. Ponosni smo što u našoj kompaniji imamo puno žena. Praznik žena obeležavamo u znak zahvalnosti za doprinos koji ste dale Lasti svojim  radom u poslovanju tokom protekle godine. Čestitam vam  Osmi mart sa željom da ga provedete u dobrom raspoloženju i sa svojim najdražima, uz pažnju i poštovanje.”

Osmomartovsko druženje organizovano je uz svečani koktel, u prijatnoj atmosferi. Odziv zaposlenih je bio dobar, a utisci odlični. Ovom događaju prisustvovali su predstavnici menadžmenta, sindikata, rukovodioci i drugi zaposleni SP Lasta.

Iako nosi epitet “muške” firme, Lasta ima mnogo žena u širokoj paleti radnih mesta, i u svim gradovima u Srbiji gde se nalaze njene poslovnice. One obavljaju poslove vozača, konduktera, turističkih i administrativnih radnika, inženjerske, pravne i druge stručne poslove. U upravljačkoj hijerarhiji zastupljene su na rukovodećim mestima, a ima ih i na visokim pozicijama u menadžmentu. Žene u Lasti čine značajnu podršku i svojom stručnošću, znanjem i iskustvom doprinose uspešnom poslovanju.

Sindikalna čestitka

Praznična čestitka tradicionalno je stigla i od Lastinih sindikata. Samostalni sindikat svoje članice iz svih poslovnih organizacija obradovao je poklon čestitkom u novčanom iznosu, a Nezavisni sindikat poklon vaučerima.

Osmomartovski aranžman

Povodom ovog praznika, Lasta Trevl&Tourism organizovala je petodnevni aranžman za Istanbul i na taj način pružila mogućnost Lastinim zaposlenima da po izuzetno povoljnim cenama  uživaju u nezaboravnom putovanju, šopingu i Osmi mart provedu u odličnom raspoloženju.

Praznik Osmi mart ustanovljen je 1910. godine na prvoj međunarodnoj konferenciji žena u Kopenhagenu 1910. godine u Kopenhagenu na inicijativu Klare Cetkin, slavne nemačke feministkinje i levičarke. Prvi put je obeležen naredne godine u Austriji, Nemačkoj, Danskoj i Švajcarskoj, a u Beogradu 1914. godine u Narodnom domu.

Impresivni utisci  iz Istanbula

Iz Istanbula, svetske turističke metropole, od naših koleginica stigle su fotografije, ali i utisci u kojima izražavaju svoju fasciniranost ovim raskošnim biserom Bosfora. Nekadašnji Vizantion, zatim Konstantinopolis, Carigrad, pa Istanbul vekovima je bio raskršće različitih civilizacija, nacija, kultura, vera, običaja… Više od jednog milenijuma bio je sedište Vizantije i centar sveta. U ovom gradu koji leži na dva kontinenta, savršeno je uklopljen Orjent sa savremenom civilizacijom. To ga čini izuzetno privlačnom za život, pa je danas megalopolis sa petnaest i po miliona stanovnika.

Na najlepšem mestu, u blizini trga na kojem je car Justinijan nekad priređivao svečanosti, nalaze se dve veličanstvene građevine i dve najveće znamenitosti Istanbula, Aja Sofija i Plava džamija. Svetu Sofiju (Aju Sofiju) podigao je Konstantin Veliki na temeljima Afroditinog hrama, kao najveću hrišćansku crkvu na svetu. Ona je danas velelepni muzej i omiljeno mesto turista, arheologa i restauratora. U Plavj džamiji može se osetiti ona davna Turska, a ovo zdanje pleni skladnim linijama kupola i elegantno uzdignutim minaretima kojih ima šest. Broj džamija u Istanbulu je imozantan, ima ih više od tri hiljade, što svedoči o islamu kao dominantnoj religiji.

 Bogata istorija grada sčuvena je i u carskim palatama. Topkapi  je bila sedište turskih sultana od 15. do 19. veka. Palata se nalazi na krajnjem delu rta, odakle se pruža pogled na Zlatni rog, Mramorno more i Bosfor. Okružena je bosforskim borovima i stoletnim platanima. Na ovom mestu možete steći utisak o životu na dvoru i haremu, izobilju i basnoslovnom dvorskom blagu. Pored palate je Arheološki muzej sa kolekciojom od milion eksponata kojima je predstavljena gotova svaka era i civilizacija u svetskoj istoriji. Najveličanstveniji eksponati su Aleksandrov sarkofag i sarkofag Tužne žene. Sa svih strana nalaze se očuvani spomenici kultura koje su ostavile ovde svoj trag-grčka, rimska, vizantijska, arapska, otomanska.  Valensov akvadukt je iz rimskog perioda, impozantan je po svojoj lepoti. Egipatski bazar na Misirli čaršiji je živopisno i egzotično mesto sa velikim izborom ratluka, alve, bombona, začina, čajeva. Sve ove znamenitosti nalaze se u starom evropskom delu grada.

U novom evropskom delu grada impresivne utiske ostavlja Galata kula, vidikovac sa koga se pruža fenomenalan pogled na stari evropski deo grada, Zlatni rog, Bosfor i azijski deo grada.Na obali mora je jedna od pet najlepših palata u Evropi, Dolmabahče iz 19.veka koja ima 285 prostorija. Tu se nalazi i treći po veličini tržni centar u Evropi Dževahir, zatim Ištiklar– pešačka zona koja se završava na trgu Taksim, srcu modernog Istanbula . Taksim je poznat po brojnim restoranima, prodavnicama, turističkim agencijama, hotelima, pabovima i dešavanjima otvorenog tipa.

Lepe utiske ponećete i iz azijskog dela grada. Sa vidikovca Čamildža, pruža se najlepši pogled na Istanbul sa Bosforom i njegovim mostovima.

Nezaobilazno mesto na ovom putovanju bila je i Kapali čaršija ili Grand bazar kako je mnogi nazivaju, najveća pokrivena pijaca na svetu i prva asocijacija na šoping. Na pijaci se može naći sve, od ćilima, tepiha, preko nakita, suvenira, do tradicionalne turske hrane. Ovde se može piti najlepšu kafu i jesti najukusnije baklave. Bazar zauzima 47.600 kvadratnih metara, 61 prekrivenu ulicu i više od tri hiljade prodavnica. Trgovački duh je očaravasjući, na tezgama su rasprodaje, robu probati možete, cenjkati se, kupiti. Turci su veoma vešti trgovci, strpljivi, ljubazni, gostoljubivi…

U carskoj prestonici puno toga može se videti, doživeti, probati i kupiti uz pristupačne cene, ali je vremena premalo. Stoga se ovom egzotičnom, magičnom i čudesno lepom gradu treba vratiti ponovo. Lasta Travel&Tourism u stalnoj ponudi ima aranžman za Istanbul, a Lastini autobusi tokom putovanja pružaju pun komfor.