POKLONIČKO PUTOVANJE SVETOM VASILIJU OSTROŠKOM

jun 5. 2019.

 

Udruženje penzionera  SP Lasta organizovalo

 

POKLONIČKO  PUTOVANJE   SVETOM  VASILIJU  OSTROŠKOM

 

Udruženje penzionera SP Lasta je i ove godine nastavilo lepu tradiciju putovanja i druženja na izletima za sve svoje članove. Ovogodišnju sezonu izleta započeli su prvog  juna dvodnevnim pokloničkim putovanjem do manastira Ostrog, jednom od najposećenijih manastira u Jugoistočnoj Evropi.

 

 

Lastini penzioneri na ovom hodočašću posetili su i srednjovekovne manastire Mileševo i Moraču.

 

 

 

Na hodočašće Svetom Vasiliju Ostroškom krenulo je 50 Lastinih penzionera iz svih Lastinih podružnica Udruženja: Smedereva, Beograda, Mladenovca, Obrenovca, Lazarevca i Stare Pazove. Autobus  im je obezbedila poslovna organizacija PO Lasta – Smederevo, koja to čini dugi niz godina kada je reč o ovom pokloničkom putovanju.

 

 

Vožnja od 12 sati kroz kanjone Lima, Tare i Morače do Ostroga najposećenijeg svetilišta u Crnoj Gori, a trećeg u svetu posle Hristovog groba i Svete Gore, za Lastine penzionere imala je poseban osećaj duhovnog mira i spokoja. Kao i svi hodočasnici, ovde su došli kako bi se poklonili moštima svetitelja, ali i da upute molitvu za svoje i zdravlje svoje porodice, ispunjenje određene želje, ali i spas od svih pošasti vremena u kom žive.

Ostroško svetilište je mesto Božanske utehe za pravoslavne vernike, ali na ovom mestu se susreću ljudi svih vera, ne samo sa Balkana već iz celog sveta. Sveti Vasilije Ostroški  veliki čudotvorac i iscelitelj, zaštitnik je svih nevoljnih i bolnih koji mu pristupaju sa ljubavlju i čvrstom verom, ma koje veroispovesti bili.

 

 

 

 

Manastir Ostrog podigao je u 17.veku mitropolit zahumsko-hercegovački Vasilije Jovanović, kasnije nazvan sveti Vasilije Ostroški.

 

 

 

Manastirski kompleks Ostrog nalazi se visoko iznad Bjelopavlićke ravnice na litici Ostroške grede, na 900 m nadmorske visine. U Gornjem manastiru posvećenom Vavedenju Presvete Bogorodice, nalazi se isposnica-pećinska crkva u kojoj se podvižavao Sv. Vasilije Ostroški, gde se sada čuva ćivot  sa moštima ovog svetitelja.