PONOVO LASTOM ZA LJUBLJANU

 


Posle skoro godinu dana prekida održavanja međunarodne linjie Beograd-Ljubljana, Lasta počinje ponovo da saobraća od 1.novembra 2021.godine. Polazak iz Beograda saobraćaće radnim danima  u 21 h, a  nedeljom  će polazak saobraćati u dva termina, ujutro u 08:00 h i  uveče u 21:00 h. Polasci iz Ljubljane  održavaće se svakoga dana u 22:25 h, osim subotom kada će polazak saobraćati u 10:00 h. Na ovoj međunarodnoj liniji  polaske će održavati Lasta i  Transprodukt naizmenično.
 

 

Od početka pandemije korona virusa, ova Lastina linija bila je dva puta u prekidu od 15. marta do 01. oktobra 2020. godine  kada je obnovljen saobraćaj. Od 01. do 09. novembra linija je bila redukovana, smanjenjem broja plazaka sa svakodnevne dinamike na tri polaska sedmično. Od 09. novembra 2020. godine zbog pogoršane epidemiološke situacije sa  virusom, kao i mera koje je naša država sprovela u cilju sprečavanja širenja zarazne bolesti, obustavljen je prevoz na liniji Beograd- Ljubljana.

Linija Beograd- Ljubljana jedna je od najstarijih Lastinih međurepubličkih linija koja je spajala Srbiju sa Slovenijom za vreme bivše Jugoslavije. U periodu razjedinjenja Jugoslavije, s početka ratnih devedesetih godina linija je bila u prekidu do bi ponovo bila uspostavljena 1993. godine trasom preko Mađarske sa tri polaska dnevno. Tokom devedesetih godina linija je bila ponovo u prekidu zbog međunanarodnih sankcija  Saveznoj Republici Jugoslaviji koju su tada činile Srbiji i Crna Gora. Linija je ponovo bila uspostavljena  2003.godine kao direktna međunarodna linija sa razvojnom perspektivom. Zbog velikog interesovanja putnika prevoz je organizovan sa 2 polaska dnevno, a Lastini putnici u najvećem broju bili su penzioneri koji su svoj radni vek proveli u Sloveniji. Osim njih putničku populaciju činili su i mladi ljudi u potrazi za boljim životnim standardom, kao i turisti – ljubitelji slovenačkih banja.


Za međunarodna putovanja na snazi su posebne zdravstvene epidemiološke mere i uslovi ulaska zavisno od država članica Evropske unije ili drugih zemalja. Naše putnike molimo da posete internet stranici reopen.europa.eu, i informišu se o  svim službenim  propisima države u koju planiraju da putuju, popunjavanjem svih podataka o svom  putovanju.