PREVENCIJA KLJUČNA U SMANJIVANJU RIZIKA OD SAOBRAĆAJNIH NEZGODA I NEŽELJENIH POSLEDICA ZA SVE UČESNIKE

 

 

U velikoj sali opštine Stari grad 20.decembra 2021 god. održana je tribina “ Aktuelni izazovi u bezbednosti saobraćaja”. Javno preduzeće “Putevi Srbije” i Udruženje “Budimo bezbedni” organizovali su i održali tribinu o ovoj važnoj temi za sve učesnike u saobraćaju, putnu infrastrukturu, kao i značajne činioce cele društvene zajednice. Lasta kao društveno odgovorno privredno društvo koje pruža usluge u drumskom putničkom saobraćaju, prepoznala je značaj ove teme, zato se odazvala da  učestvuje  na ovoj tribini.

Na skupu, koji je bio posvećen Projektu o bezbednosti u saobraćaju, govorili su  Dragan Đorđević, direktor  JP “Putevi Beograd”, Dea Đurđević, predsednica  Udruženja “Budimo bezbedni”, prof.dr Dejan Jovanovmr Dragan Stefanović i Veljko Čurčić iz Agencije za bezbednost saobraćaja. Na tribini su analizirani stavovi stručnih ljudi iz ove oblasti, ali i ključnih institucija, preduzeća,lokalnih samouprava, kompanija i građana, uz osvrt i naglašavanje značaja podizanja bezbedonosne kulture svih građana Beograda i Srbije. Cilj svečane tribine  bio je da se unapredi bezbednost u saobraćaju, da se sačuvaju životi ljudi, podigne nivo svesti svih učesnika o značaju odgovornog ponašanja u saobraćaju i poštovanju propisa.
 

Uz registrovanu statistiku o broju saobraćajnih nesreća na teritoriji Beograda i broju povređenih i poginulih učesnika u saobraćaju na teritoriji cele Srbije, ocenjeno je da neophodna kontinuirana edukacija svih učesnika, a naročito mladih kroz težnju da im se stvore pozitivne navike, kada je u pitanju bezbedno ponašanje u saobraćaju.

Na tribini posebnu pažnju prisutnih izazvala je, svojim svedočenjem novinarkaTV Pink Dea Đurđević i predsednica udruženja „Budimo bezbedni”. Kao javna ličnost koja je preživela saobraćajnu nezgodu i nakon nje ostala osoba sa trajnim invaliditetom, ona je iz ugla stradalog lica kroz edukativan i motivacioni govor  ukazala koliko je sekund (ne) poštovanja propisa u saobraćaju značajan za ceo život učesnika-pojedinca, porodice, prijatelja i okruženja. -“Samo svakodnevnim radom na sebi, pozitivnom energijom, hrabrim stavom, konstantnom  edukacijom, željom i snažnom borbom možemo napredovati i prevazići sve prepreke”- istakla je ona na kraju svog izlaganja.
 

Preventiva ima najznačajniju ulogu u pravilnom obrazovanju prvenstveno mladih učesnika u saobraćaju i stvaranju saobraćajne kulture, zaključeno je na kraju tribine.

Ujedinjene nacije su ovu deceniju ( 2021-2030), proglasile za Deceniju akcije za bezbednost saobraćaja na putevima.

Tokom ove godine Projekat o bezbednosti u saobraćaju JP „Putevi Beograda“ i Udruženje „Budimo bezbedni“ organizovali su niz edukativnih radionica, predavanja i tribina u svim gradskim opštinama u Beogradu, na kojima su učestvovali i stradali u saobraćajnim nesrećama, koji su iznosili svoja iskustva iz ovih nemilih situacija, saobraćajni policajci sa praktičnim savetima za pravilno ponašanje svih učesnika u saobraćaju, kao i brojni stručnjaci iz ove oblasti. Projektom „Aktuelni izazovi u bezbednosti saobraćaja“ su obuhvaćene sve starosne kategorije stanovništva na teritoriji grada Beograda. 

Za najmlađe, učenike osnovnih škola organizovan je kviz „Saobraćajko“, seminari i predavanja za učenike srednjih škola i za studente beogradskih fakulteta, kao i za zaposlene i upravljače puteva.

Posebna pažnja je bila usmerena na najmlađe učesnike u saobraćaju, sa ciljem  sticanja adekvatne saobraćajne kulture. Prvo takmičenje učenika osnovnih škola , uzrasta od petog do osmog razreda, u kvizu „Saobraćajko” održano je u SC Šumice na Voždovcu. Deca iz 13 beogradskih opština pokazala su veoma visok nivo znanja na temu poznavanja saobraćajnih propisa.