U LASTI SVEČANO OBELEŽEN OSMI MART


Međunarodni praznik žena-Osmi mart danas je svečano obeležen u Lastinom Autocentru na NIškom putu u Beogradu. Za pripadnice lepšeg pola organizovan je prigodan koktel i druženje u lepoj atmosferi uz cveće i čestitke koje su im uputili predstavnici menadžmenta, sindikata, rukovodioci, kolege...
U prazničnoj čestitki generalni direktor SP Lasta Vladan Sekulić naglasio je da je Lasta ponosna što u svojim redovima ima puno žena koje savesnim radom, stručnošću, znanjem i iskustvom  doprinose uspešnom poslovanju kompanije. Lastinim damama poželeo je da praznik provedu sa najdražima i u dobrom raspoloženju.
Iako nosi epitet "muške" firme, Lasta u strukturi zaposlenih ima mnogo žena koje su zastupljene u širokoj paleti radnih mesta i u svim gradovima gde se nalaze njene organizacione celine. Žene u ovoj kompaniji obavljaju poslove vozača, konduktera, turističkih i administrativnih radnika, inžinjerske, pravne i druge stručne poslove. U upravljačkoj hijerarhiji zastupljene su na rukovodećim mestima, a ima ih i u Izvršnom i Nadzornom odboru SP Lasta.
Praznična čestitka tradicionalno je stigla i od Lastinih sindikata. Samostalni sindikat svoje članice iz svih poslovnih organizacija obradovao je poklon čestitkom u novčanom iznosu, a Nezavisni sindikat poklon vaučerom.
Povodom Osmog marta, Lasta Travel&Tourism organizovala je petodnevno putovanje za Grčku uz povoljne cene i sa obilaskom Soluna, Meteora i Paralije. Na taj način omogućila je Lastinim pripadnicama lepšeg pola da uživaju u lepotama najposećenijih turističkih destinacija, šopingu i drugim sadržajima koje ova prelepa zemlja nudi.
Praznik žena-Osmi mart ustanovljen je 1910. godine na prvoj međunarodnoj konferenciji žena u Kopenhagenu na inicijativu Klare Cetkin, slavne nemačke feministkinje i levičarke. Naredne godine prvi put je obeležen u Austriji, Nemačkoj, Danskoj i Švajcarskoj, a u Beogradu 1914. godine u Narodnom domu.
Ovaj praznik posvećen je borbi za ženska prava, odnosno za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnoost žena i muškaraca.