ZA DAN DRŽAVNOSTI JAVNI PREVOZ PO IZMENJENOM REDU VOŽNJEZbog obeležavanja državnog praznika - Dana državnosti Republike Srbije – Sretenja, u četvrtak, 15 i petak, 16. februara 2024. godine  Lasta će sve polaske na linijama ITS-a  (u gradskom, prigradskom i lokalnom prevozu na teritoriji grada Beograda), održavati po nedeljnom redu vožnje u skladu sa odlukom Sekretarijata za javni prevoz Grada Beograda.
Redovan red vožnje u javnom prevozu ponovo će važiti od subote, 17. februara i Lasta će ga primenjivati.

Od 2002. godine, Srbija obeležava Dan državnosti 15. i 16. februara, u znak sećanja na dva važna istorijska datuma.
Jedan je dan, kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak protiv Turaka  pod vođstvom Đorđa Petrovića- Karađorđa.
Drugi dan kada je, u Kragujevcu 1835. godine usvojen i zakletvom potvrđen prvi moderni, i za to vreme, izuzetno liberalni Ustav Kneževine Srbije.
Iako se praznuju 15. i 16. februara, oba događaja su se desila na verski praznik Sretenje Gospodnje, po julijanskom kalendaru.
Ovaj verski praznik jedan je od 12 najvećih hrišćanskih praznika i praznuje se kao uspomena na dan kada je Bogorodica prvi put uvela u hram novorođenog Hrista da ga posveti Bogu. Slavi se četrdesetog dana po Božiću.