DAN PREDUZEĆA- 76 GODINA POSTOJANJA I RADA SP LASTA

Samo dve godine posle Drugog svetskog rata, Vlada Republike Srbije osniva preduzeće republikanskog značaja za autobuski saobraćaj pod nazivom Autobusko preduzeće Srbije “Lasta”  sa sedištem u Beogradu.
Sa prve  Lastine autobuske stanice u Beogradu, koja se tada nalazila kod srkve Svetog Marka na  Tašmajdanu, krenule su sa radom prve linije u prigradskom i međumesnom prevozu putnika i robe 1. aprila 1947. godine.

 
Lastini autobusi: Gref, Mercedes-“Osmak”, Ševrolet, Dodž,…. koji su tada činili njen vozni park krenuli su  ka Avali, Lazarevcu, Aranđelovcu, Kragujevcu, Šapcu, Smederevu, Banji Koviljači,…Lasta je među prvima jugoslovenskim prevoznicima krenula i sa dugolinijskim prevozom robe kamionima “Mek” na relaciji Beograd-Zagreb-Rijeka.
U početku Lasta je održavala mrežu domaćih linija u prigradskom i međumesnom saobraćaju, da bi već ranih pedesetih godina krenula sa održavanjem republičkih linija, koje su tada pokrivale teritoriju Federativne Narodne Republike Jugoslavije.
Prateći tokove i interese putovanja, kao i turističke potencijale, Lasta ranih šezdesetih godina otvara prve redovne međunarodne linije do Italije ( Trst ) i Turske( Istanbul), a sedamdestih Lasta kreće na Zapad Evrope povezujući Beograd sa Bečom, Parizom, Minhenom…Za dalji razvoj srpskog autobuskog prevoza putnika u narednim decenijama Lasta je bila uzor uspešnog poslovanja i razvoja, jer je prepoznavala prilike i uvek savladavala prepreke na izuzetno dinamičnom tržištu drumskog prevoza putnika. Predani rad, upornost i nesebično zalaganje prethodnih generacija zaposlenih u Lasti, omogućili su joj lidersku poziciju u zemlji, ali i visoku poziciju među prevoznicima u regionu i Evropi, već u prvoj deceniji 21. veka.
Lasta se tokom svog postojanja trudila da svaki pređeni novi kilometar, bude iskorak ka višim standardima, boljom i savremenijom uslugom.
Putnici su to prepoznavali i nagradili je poverenjem, a  dokaz za to je više od 100 miliona  preveženih putnika na godišnjem nivou, nekoliko godina  zaredom tokom decenija njenog poslovanja.
Lasta je do sada bezbedno prevezla više milijardi putnika, povezala bezbroj mesta i gradova u zemlji i regionu, a Srbiju povezala sa evropskim kontinentom. Zahvaljujući srpskoj Lasti upoznali smo brojne gradove, zanimljiva mesta, atraktivne turističke destinacije i razne kulture.
“Prava lepota putovanja ne sastoji se u upoznavanju novih pejzaža, već u menjanju pogleda na svet”- sročio je poznati pisac. Putujući sa Lastom nismo gubili vreme, zahvaljujući njoj menjali smo pogled na svet, ali menjali smo i sebe!
Lasta zahvaljuje svim putnicima za poverenje i podršku u njenom višedecenijskom radu i postojanju, a svojim zaposlenima čestita Dan preduzeća!